Német verseny

2014. január 20-án a német nyelvi verseny döntőjével folytatódott a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Modern Filológiai Intézete által középiskolásoknak meghirdetett idegen nyelvi vetélkedő. A Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék rendezte a két fordulós németversenyt, melynek az volt a célja, hogy a német nyelv tanulására ösztönözze a fiatalokat és lehetőséget adjon arra, hogy a tanulók országismereti témában vessék össze tudásukat. A verseny első fordulója 2013. november 20-án volt, melyen 33 tanuló vett részt négy miskolci, egy sárospataki, egy szerencsi és egy egri középiskolából. Feladatuk egy, az emelt szintű érettségihez hasonló feladatlap megoldása volt.

A második fordulóba, ami 2014. január 20-án került megrendezésre, az írásbeli részben elért pontszámok alapján 16 tanulót jutott be három miskolci (Avasi Gimnázium, Fráter György Katolikus Gimnázium, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium), egy sárospataki (Árpád Vezér Gimnázium) és egy egri (Neumann János Középiskola) iskola képviseletében.  A szóbeli versenyben az első feladat egy 50 kérdésből álló német országismereti-kultúrtörténeti teszt megoldása volt, amelyben a versenyzők a német nyelvű országok nevezetességeire vonatkozó kérdéseket kaptak. Ezt követően minden versenyző egy szóbeli poszterprezentációt tartott német nyelven egy szabadon választott országismereti témából. A prezentációk keretében sok érdekesség hangzott el a német, az osztrák és a svájci kultúráról. Megtudhattuk például, hogy mik a németek kedvenc ételei, és milyen mondák fűződnek a kölni dóm történetéhez.

„Valamennyi versenyző kreativitással, lelkesedéssel és magas szintű nyelvtudással oldotta meg a feladatot” – nyilatkozta a zsűri egybehangzóan. A zsűriben Sabine Hankó, német lektor, Kocsa Zoltán Istvánné, nyugalmazott egyetemi adjunktus és Szabó Flóra mesterszakos egyetemi hallgató értékelte a tanulók teljesítményét, és mint hangsúlyozták, nehéz volt számunkra a legjobb prezentációkat kiválasztani. Különösen megdicsérték Gávay Orsolya (Fráter György Jezsuita Gimnázium) előadását, amely a bécsi kávéházi kultúráról szólt, és a poszter is művészien kivitelezett alkotás volt. A zsűri a produkciót a maximális 25 ponttal jutalmazta. A versenyzőt elkísérte felkészítő tanára Czapné Tóth Sarolta is. A végső eredmények az írásbeli és a szóbeli teljesítmények együttes figyelembe vételével alakultak ki.

A verseny győztesei:

1.       helyezett: Gáll Krisztina (Avasi Gimnázium, Miskolc, felkészítő tanára: Ardayné Szarka Györgyi)

2.       helyezett: Nagy Áron (Árpád Vezér Gimnázium, Sárospatak, felkészítő tanára: Leskóné Sárosi Mária)

3.       helyezett: Fehér Klaudia (Avasi Gimnázium, Miskolc, felkészítő tanára: Ardayné Szarka Györgyi

A Miskolc Holding Zrt., a Goethe Intézet és a Miskolci Egyetem támogatásának köszönhetően a versenyzők jutalma német nyelvű országismereti könyv volt. A legjobban teljesítő kilenc versenyző vihette haza Mészáros László Die Donau című csodálatos könyvét, a többiek pedig Németországot bemutató albumot kaptak.

Reméljük, hogy a verseny minden résztvevője gyarapította tudását, és örömmel fogja lapozgatni az ajándékkönyvet is. Szándékaink szerint a versenyt jövőre is meghirdetjük, és a felkészüléshez máris hasznos olvasmánnyal kívántunk hozzájárulni.